Blog

Thermische isolatie - de basis voor het kiezen van goede deuren en ramen. Wat is de moeite waard om erover te weten? Parameters en voorschriften

-

4 min. lezen

Het installeren van luchtdichte ramen en deuren is tegenwoordig een noodzaak. Dit wordt opgelegd door de bouwvoorschriften, die elk jaar strenger worden. De stijgende verwarmingsfacturen stimuleren ook de keuze voor schrijnwerk met hoge thermische isolatieparameters. Welke parameters moeten ramen en deuren hebben in 2023? Dat controleren we.

JAls je een huis bouwt of van plan bent een huis te bouwen, is het essentieel om de huidige voorschriften te kennen. Je project moet voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit en de huidige technische voorwaarden. Deze veranderen vrijwel van jaar tot jaar - de laatste verandering was in september 2022.

De technische voorwaarden besteden veel aandacht aan warmte-isolatie. De Poolse en EU-voorschriften zijn duidelijk. Huizen moeten steeds energiezuiniger en dus steeds luchtdichter worden gemaakt om de energie die nodig is om ze te verwarmen tot een minimum te beperken. Aan welke parameters in de technische voorwaarden moet vooral aandacht worden besteed?

Warmtedoorgangscoëfficiënt - parameters en voorschriften 2023

De belangrijkste en absoluut cruciale parameter waar je rekening mee moet houden bij het bouwen van een huis is de warmtedoorgangscoëfficiënt (U). Deze vertelt je hoeveel warmte er in één uur verloren gaat door een vierkante meter oppervlakte (bijvoorbeeld ramen of deuren).

In een notendop: de warmtedoorgangscoëfficiënt geeft aan hoeveel warmte je huis verliest. Hoe lager deze parameter is, hoe beter. Dit betekent dat het gebouw luchtdicht is en dat er minder brandstof - kolen, hout, gas, enz. - nodig is om het te verwarmen.

De maximale warmtedoorgangscoëfficiënt wordt gespecificeerd in de huidige technische voorwaarden. Volgens de voorschriften die in 2023 van kracht zijn, mag deze parameter maximaal zijn:

  • buitenmuren - 0,2 W/m2K;
  • vloeren - 0,3 W/m2K;
  • gewone ramen en balkondeuren - 0,9 W/m2K;
  • dakramen - 1,1 W/m2K;
  • dak - 0,15 W/m2K;
  • buitendeuren - 1,3 W/m2K.

Hoe zijn deze waarden in de loop der jaren veranderd? Voor gewone ramen was de vereiste warmtedoorgangscoëfficiënt in 2017 nog 1,1 W/m2K en voor dakramen 1,3 W/m2K. De voorschriften laten dus duidelijk zien dat de eisen voor de thermische isolatie van woningen, inclusief raam- en deurschrijnwerk, elk jaar hoger worden.

Houd er rekening mee dat de bovenstaande parameters absolute minima zijn. Hoe lager de warmteoverdracht, hoe luchtdichter en energiezuiniger het huis.

Daarom is het de moeite waard om producten te kiezen met de laagst mogelijke warmtedoorgangscoëfficiënt, ook al brengt dit hogere kosten met zich mee voor dergelijke oplossingen. Dit is een investering die zich snel terugbetaalt in lagere verwarmingsrekeningen!

Hoe krijg je een lage warmtegeleidingscoëfficiënt?

Sleuteltechnologie voor raamschrijnwerk!

De warmtedoorgangscoëfficiënt wordt sterk beïnvloed door een goede thermische isolatie. Dit bestaat uit veel verschillende factoren: de keuze van de bouwtechnologie van het huis en de materialen van de muren en hun isolatie, de afwezigheid van zogenaamde koudebruggen, de keuze van het materiaal van het plafond en het dak en de isolatie ervan, evenals goed afgedichte ramen en deuren.

Is het materiaal van de ramen en deuren belangrijk? Niet zoveel als de constructie zelf. PVC-ramen, houten ramen en aluminium ramen kunnen hoge thermische isolatiewaarden hebben.

Als je op zoek bent naar ramen met een lage warmteoverdrachtscoëfficiënt, let dan op de technologie van de fabrikant. Laten we eens kijken naar de Elegant 76 ramen van fabrikant Lanko. Ze onderscheiden zich door hun 6-kamertechnologie en bieden een uitstekende thermische isolatie tot 0,94 W/m2K.

De Elegant 76 ramen zijn ook voorzien van drie perimeterpakkingen voor maximale thermische isolatie, luchtdoorlaatbaarheid en waterdichtheid.

Het is ook vermeldenswaard dat het mogelijk is om een structuur met Forthex-technologie te gebruiken in de ramen. Dit is een composietversterking (lichaam van duurzaam PVC versterkt met stalen staven, gevuld met geschuimd PVC), die de thermische isolatieparameters van het raam nog verbetert.

Waarvan hangt een goede thermische isolatie van buitendeuren af?

De warmtedoorgangscoëfficiënt voor buitendeuren is ook aangescherpt vanaf 2022. Deze is nu maximaal 1,3 W/m2K.

Het is de moeite waard om te onthouden dat deuren het warmteverlies kunnen beperken en zo de energiebehoefte voor het verwarmen van de woning verminderen. Bij het kiezen van een deurmodel voor je huis is het daarom essentieel om erop te letten of het voldoet aan de huidige voorwaarden voor thermische isolatie.

Voorbeeld? Het Elegant 76 voordeursysteem van Lanko. Hun warmtedoorgangscoëfficiënt is 0,79 W/m2K.

Dergelijke goede parameters zijn het resultaat van moderne deurtechnologie en een geavanceerd afdichtingssysteem met een interne sponningafdichting in het deurblad en een externe kozijnafdichting inclusief middenafdichting. Bovendien is de deur verkrijgbaar met een lage warme aluminium drempel.

Gerelateerde berichten

HEEFT U EEN VRAAG? WIJ HEBBEN HET ANTWOORD!

Neem contact met ons op

HOE KUNNEN WIJ U HELPEN?

Een formulier verzenden

Selecteer een leveringsoptie

Persoonlijk ophalen

Lanko - Bedrijfslogo

Lanko Sp. z o.o. - Fabrikant van ramen en deuren van PVC en ALU.
Fabrikant van ramen en deuren van PVC en ALU

BSN: PL5213910355